Bra att veta

Oavsett hur många spelare det är spelar man alltid mot dealern i Black Jack. Alla spelare spelar mot dealern, oavsett om man spelar ensam eller med flera andra spelare.

Spelare vid spelbordet

Spelet har alltid en dealer och minst en spelare. Max antal spelare kan skilja sig åt mellan olika spelbord men oftast är det 11 boxar. Det kan alltså vara max 11 spelare på de borden. Det innebär dock inte att det finns plats för 11 personer. Ibland vill någon eller några spelare spela på flera boxar. En spelare kan spela alla boxar, hela bordet som det kallas, då finns inte plats för någon annan. Andra kan vilja spela på fem boxar, i detta fall blir det också färre platser kvar till andra potentiella spelare. I vissa fall finns regler om att vardera spelare bara får ha ett maxantal boxar om andra vill spela. Detta för att minimera problemet att det finns folk som vill spela men inte får plats.

Viktigast att vinna över dealern

Det viktigaste är att man får en bättre hand än dealern. Det spelar ingen roll vad de andra spelarna har. Det spelar egentligen inte ens någon roll vad du har för kort, bara du har en bättre hand än dealern. Det vill säga att om dealern går tjock förlorar denne automatiskt och du vinner, oavsett vad du har för kort.

21

Kom så nära 21 som möjligt, men inte över. Om man drar kort så man kommer över 21 förlorar man automatiskt den given. Man går, så att säga, tjock.

Ess

Ess har två värden, 1 och 11. Det är på så sätt man får Black Jack om man har ess och en ram (ett kort värt 10). 11+10=21. Om värdet på ens spelkort, handen, överstiger 11 totalt räknas automatiskt esset som 1. Vissa säger att man får själv välja vilket värde handen ska ha. Men det är snarare så att valet görs automatiskt, man får automatiskt det bästa värdet. Det innebär att man får det högsta värdet, om det inte går över 21.

Alltså om man på grundgiven får ett ess och en sjua är handens värde 8 eller 18. Om man stannar, inte tar fler kort, kommer man spela med värdet 18 (inte 8). Om man väljer att ta ett kort och får en fyra har ens hand värdet 12. Det blir inte 12 eller 22 eftersom 22 är för mycket. Från och med det räknas esset endast som 1. Tar man ett kort till och det är en trea har man 15. Tar man ett till kort och det är en tvåa har man 17. Men om man kommer över 21 även när esset har värdet ett har man gått tjock. Om man tar ett kort och det är en sjua har man 24, man har gått tjock och därmed förlorat och dealern tar bort korten.

Splitt

Om man får två ess kan man splitta, precis som med alla andra kort med samma valör. Men man får (oftast) bara ett kort på respektive ess. Väljer man att splitta essen och får en ram på något av essen räknas det inte som Black Jack utan 21. Detta eftersom man bara kan få Black Jack på grundgiven.

Över/under 13

Vissa spelbord erbjuder extraspelet, eller sidospelet, under/över 13. Det innebär att man kan satsa lägga in en extra insats och spela på huruvida man kommer få över eller under 13 på grundgiven. Om man spelar på under och får två ess får man oftast Black Jack-utdelning.